Bästa läsare och kommentatorer! Det är enkelt att kommentera spaltens frågor och svar, skillnaden mot förr är en inloggning, lätt som en plätt med flera alternativ.
Välkomna med era kommentarer, de gör spalten till en av DN:s mest lästa! vänliga hälsningar Magdalena Ribbing
Fråga: Jag och min fästmö ska gifta oss i början av sommaren och har nyligen skickat ut inbjudningar till bröllopet. På svarstalongen har bröllopsgästerna, självklart, en ruta där de får ange eventuella allergier och intoleranser.
Hittills har vi fått tillbaka ett trettiotal besked. Bland dessa finns det tre personer som i rutan för allergier har uppgett en eller två ingredienser som de inte gillar. De mår alltså inte dåligt av att äta det, men ”klarar inte av” smaken eller konsistensen. Är det god kutym att ta hänsyn även till sådana önskemål?
Det känns som att det skulle bli helt ohållbart om alla valde att utnyttja allergirutan på detta sätt.
Svar: En del människor förstår inte vad som menas med en sådan vänlig artighet som ni har givit på inbjudningskorten. De inbillar sig att rutan för matallergi/intolerans finns där för att de ska få önska sig sin favoritmat. Hu så korkat! Och så barnsligt att tro att en fest främst ska tillgodose varje gästs individuella smakpreferenser.
Men det är verkligen inte så som en hyfsad gäst svarar på frågan om allergier osv. Man anger sådant man blir sjuk av, inte sådant som man tycker är mindre läckert. När kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifte sig 2010 var det bortåt 700 gäster på bröllopsmiddagen; av dem angav kanske ett tiotal gäster att de inte tålde viss mat. Men såvitt jag vet påpekade ingen något så ytterst ohövligt och fånigt som att vederbörande inte ”gillade” någon speciell ingrediens.
Som gäst är man nöjd med det som bjuds. Blir man sjuk av viss mat meddelar man det i förväg men ens personliga matsmak är något helt annat. Får man något på tallriken som man inte tycker om låter man bli att äta upp det (och diskuterar inte detta med dem runt omkring, de i sin tur säger givetvis inte ett ord om vad bordsgrannarna inte äter).
Det vore otroligt tillmötesgående och förstående mot dessa självupptagna gäster om ni såg till att de får portioner utan de ingredienser som de har angett att de vill slippa. Annars kan de tilldelas en vegetarisk portion, förutsatt att grönsaker inte hör till det som de ogillar, i så fall kan de få en tallrik med enbart fisk/kött utan grönsakstillbehör. Det vore orimligt att ge dem speciallagade tillbehör för att de inte tycker så bra om exempelvis potatis.
Hur ni gör med detta som värdpersoner beror på hur snälla ni är. Era pretentiösa gäster borde ha tänkt längre än deras kräsna näsor räcker.
Magdalena Ribbing