Fråga: Hur begår man, som det tydligen ska heta, julbordet på rätt sätt? Enligt traditionen alltså?
Svar: Frågan återkommer år efter år, och jag svarar gärna på den eftersom spaltens läsare antingen glömmer vad som stått här eller är nytillkomna.
Först: oavsett påhitt som en snaps för varje rätt med flera försåtligheter är det alltid fel med för mycket alkohol. Alldeles särskilt fel på julen, barnens högtid framförallt. Inte ett enda barn ska behöva utsättas för det trauma som det är att se sina föräldrar, släkt eller bekanta berusade. Det är en skyldighet att vara nykter på julafton, inte minst om det finns barn och tonåringar i närheten. Skyll inte på traditionen, så fast rotad är inte julfyllan att den inte kan frångås.
Enligt gammalt sed begås (begå betyder både verkställa och fira) julbordet i en viss ordning. Obs att ingen annan ska notera vad man tar och hur man kombinerar, den som tar prinskorven till Jansons eller fruktsallad till lutfisken ska få göra det utan andras kommentarer.
Sex varv kring bordet brukar anses korrekt av de mycket noggranna.
Första varvet: Sillarna med en potät. Räkorna som är en modern uppfinning på julbordet (kan man lika gärna vara utan anser jag, obs att det är förkastligt att pilla av räkorna och lämna de tråkiga ägghalvorna nakna.) Gäller även löj- och laxrom.
Andra varvet: kalla fiskar: gravad lax, ål (nej, knappast i nutid), kallrökt lax, inkokt lax, strömming.
Tredje varvet: Varma fiskar, lutfisk, julgäddan. Jansons frestelse, laxfenor.
Fjärde varvet: Kallskuret, leverpastej, korvar av alla slag, och om det är ett äkta gammaldags julbord också en omelett med kalvbräss som ska vara snäll mot julbordsätarnas vid det här laget lätt stressade inälvor.
Femte varvet: Varma kötträtter. Köttbullar, rödkål, förr ofta också njurstuvning, och så skinkan med eller utan dopp. Den är julbordets höjdpunkt, oavsett dess smak och utseende måste den berömmas.
Och sjätte varvet till slut, då kommer desserterna: mandelformar med kompott, fruktsallad, spettkaka, ris à la Malta eller vad man nu har för favorit – en sådan måste det verkligen vara för att den ska få plats ovanpå allt annat.
Ska man uppföra sig gammaldags korrekt är det äldsta gästen som inleder vandringen runt julbordet. Övriga kommer i god artighetsordning, kvinnor före män, äldre före yngre. Barn sist, synd om dem; de flesta av dem vill ändå bara ha köttbullarna och prinskorven. Man kan mycket väl vara nutida och låta barnen börja. Det kan också kallas julfrid.
Man tar det man ska ha från uppläggningsfatet i ett tag, står inte och velar och petar. Förflyttningen är nämligen nödvändig för att julbordet ska fungera. En stillastående pillare trasslar till det för alla andra. Den som sölar sig runt bordet får efterhand finna sig i att bli varvad av de som vet bättre vad de vill ha.
Sex varv är alltså okej. Sju också om man klarar det. Man kan gå om igen och ta mer av det man just har avnjutit. Men det ska finnas rättvisa när det gäller julbordet. Således är det oförlåtligt att ta för sig mer än vad som räcker till alla andra av löjrommen.
Magdalena Ribbing
PS. Med anledning av ett par kommentarer behöver jag förtydliga: det jag skriver är ”Sex varv kring bordet brukar anses korrekt av de mycket noggranna.” Däremot står det inte att det är svensk lag, eller att man kan tvingas göra just så; ”brukar” är inte detsamma som ”måste” och de sex varven kan gärna bli sju. Ordningen på intaget av de olika anrättningarna är likaså frivillig. Min fåfänga förhoppning var att detta enkla faktum inte skulle kunna skapa tvivel och kritik.
MR