Fråga: Istället för att ha fest hemma brukar jag bjuda vänner på krogen när jag har något att fira. Vid den här sortens tillställningar brukar jag vid bordsbokningen be krogen ordna menyer utan priser (de flesta, men inte alla, gör detta – mer eller mindre bra. Tycker det borde vara en självklar service för en krögare). På så sätt vet jag att folk väljer det de vill äta snarare än att antingen välja bort sin favoriträtt på grund av att den råkar vara dyrast och de inte vill framstå som giriga, eller väljer en dyrare rätt än de skulle gjort om de betalat själva för att ”passa på”.
(Intressant nog är min erfarenhet av menyer utan priser att folk i allmänhet väljer de billigare rätterna.)
Allt detta är gott och väl – jag kan enkelt välja hur mycket jag är beredd att spendera på detta tillfälle genom att välja krog i rätt prisläge. Dessutom, eftersom jag betalar blir det ingen diskussion om vilken krog vi ska gå på.
Nu till min fråga och problem: dryck! Hur säger man åt sina gäster vad som är lagom dyrt? Öl är i allmänhet inga problem, inte ens dyra öler är särskilt dyra (detsamma gäller drinkar), men när det gäller vin så har ju de flesta bättre krogar några viner som kan kosta tusentals kronor. Jag är ingen direkt vinkännare och viner kommer ofta i en egen lista. Hur tar jag kommandot över dryckesbeställningarna på ett vänligt men bestämt sätt?
Särskilt på lite blötare tillställningar som det emellanåt handlar om (vilket jag på inget sätt motsätter mig, men det är ju tråkigt om någon tar in en extremt exklusiv cognac efter en försvarlig mängd dryck före, under och efter måltiden) där folk helt utan uppsåt kan ”ställa till det” för mig som betalar notan. Jag tycker ändå jag är rätt tålig och duckar inte för ett par flaskor huset champagne eller liknande, men det är ändå skillnad på något som kostar 700 – 800:- flaskan respektive 3 000 -4 000:-.
Svar: Du bjuder. Du är värd. Du har kommandot. Det är charmant och generöst att bjuda sina gäster på en middag på restaurang, men det betyder inte att dina gäster har fri access till din plånbok. Det är visserligen traditionellt, läs gammaldags, manér att gäster, läs förr främst kvinnor som bjöds av män, får en meny utan priser, men det är faktiskt inte nödvändigt. Alla normalt tänkande personer vet att tournedos är dyrare än pytt-i-panna vilket kan vara en anledning till din erfarenhet av dina gästers val.
Du ska inte belasta dina gäster med beslut utan föreslå dem en meny med några rätter på en prisnivå som passar dig. Du säger att den som vill ha något annat givetvis kan byta ut någon-några av rätterna.
Det är du som beställer av serveringspersonalen det som önskas – det ska inte vara dina gäster som beställer var och en. Då gör du din värdplikt, nämligen att ge gästerna det som du och de anser passar, och du befriar dem från våndan att välja helt fritt utan att veta om de hamnar i rätt prisläge.
Så till din egentliga fråga: du ska inte alls låta dina gäster välja och beställa vin och sprit hur som helst. Det är samma sak där, gästerna ska inte besväras med detta, det är din skyldighet som värd att göra det. Du frågar krogens vinkypare/hovmästare om förslag till de exempelvis två sorters vin som passar till de olika rätter som dina gäster har bestämt sig för. Bäst är att du talar om i förväg om hur du lägger upp kvällen, framhåller att det är du som ska beställa, och ger en kostnadsgräns för dryckerna. Att någon gäst glatt beställer något Château Extra Dynamit för 3 000 kr är bara löjligt, det är alltså om igen du som ska beställa dryckerna, inte gästerna. Beställer någon obetänksam tokskalle på eget bevåg en sådan butelj säger du milt att du har ett annat förslag, det fungerar eftersom allt som beställs ska gå via dig, inte direkt från gäst till serveringspersonal.
Nej, det blir inte tråkigare om du gör som jag har svarat här. Tvärtom kan det bli ännu bättre stämning bland gästerna om de känner att de tas om hand av sin värd, inte behöver ramla in i ett beställande på eget ansvar med risker och fallgropar.
Magdalena Ribbing