Fråga: En av mina släktingar har för vana att sätta de som finns runt omkring honom i pinsamma situationer. Ett exempel: för ett tag sedan var jag på en sammankomst där jag som gåva till värden hade med mig ett fint och exklusivt stycke kött som kom från ett djur jag tillsammans med mitt jaktlag hade skjutit. Värden, som är intresserad av god mat och fina ingredienser var mycket tacksam, men från släktingen fick jag skämtsamt och lite ifrågasättande kommentaren ”jaså, du har med dig en gratispresent?” när många gäster hörde på. Jag visste inte vad jag skulle svara och en pinsam tystnad uppstod.
Han fäller alltså kommentarer om människor och saker de har gjort eller sagt som kan upplevas som jobbiga för den som det berör. Jag tror inte att han tänker på att det kan upplevas som negativt för personen som utsätts för det utan att det enbart är ett försök att vara rolig. Utifrån mina upplevelser med honom har jag lärt mig att något av det värsta man kan göra är att försätta andra i situationer som de är obekväma i. Hur ska jag hantera detta utan att förstöra relationen till min släkting, hans familj och våra övriga gemensamma släktingar vilka jag alla står mycket nära?
Svar: Trist och inte helt ovanligt – ganska många inbillar sig att de är så fantastiskt roliga att de kan tillåta sig att göra bort andra. De har alltid fel.
Grundregeln är att det alltid, alltid är fel, dumt och gravt ouppfostrat att skaffa sig ett skratt på någon annans bekostnad. Gärna skämta om egna tillkortakommanden men aldrig om andras! I det fall du beskriver hade du ju turen att åhörarna inte blev roade. Men ofta nog kan en ”lustighet” som drabbar någon annan än skämtaren själv ge anledning till sällskapsflabbande och det är alltså fel.
Den här mannen som gillar att genera andra är nog svår att lära om, han har skapat sitt beteende och tycker sig vara rolig. Det är han givetvis inte, snarare lite dum. Kanske bästa metoden är att ignorera hans synpunkter, inte svara, inte försvara, inte kommentera, inte heller se sur eller ledsen ut utan verkligen bara kallt visa att du ger sjutton i det han säger. Då har du inte förstört stämningen vilket lätt skulle bli effekten om du gav svar på hans tal med någon syrlig replik, och du vill ju inte skapa någon dålig relation till släkten, högst hedervärt av dig.
En liten tröst kan jag ge dig, och det är att de som beter sig som den här mannen som kommenterade din present, ofta uppfattas som just så drulliga som de är. Åhörarna tycker sällan att det är kul att andra görs bort, även om de av pur förvåning kanske flinar först – men när de tänker efter inser de nästan alltid hur onödigt och dumt det var.
Magdalena Ribbing