Fråga: Jag är något förvirrad rörande vad som gäller ringar vid förlovning och bröllop. Mina föräldrar som gifte sig på 80-talet bytte två släta enklare ringar vid förlovningen och så fick min mamma den ‘finare’ ringen på vigseln.
Nu har jag sett att många jämnåriga verkar tillämpa den mer amerikanska traditionen (?) och ger ‘den fina diamantringen’ först (är lite osäker på om mannen får sin ring vid förlovningen eller vid vigseln) och sen enklare ring vid vigseln. Vad är det som gäller? Om man som tjej vill att den ena ringen är lite finare än den andra – ska detta vara förlovningsringen eller vigselringen? När ska killen få sin ring? Om den ena friar (och ‘överraskar’ med förlovningsring till partnern) ska den då köpa en egen förlovningsring, menar inte rent ekonomiskt, mer om man ska införskaffa den själv.
Svar: Trohetsringtraditionen har varierat genom åren.
Gammal sed är att kvinnan får en ring av mannen vid förlovningen, och mannen får en ring av kvinnan. Om kvinnan friar ger hon mannen en ring vid förlovningen och han skaffar en till henne. Ofta betalar mannen ringen till kvinnan och hon betalar hans ring, men det förekommer också ofta att den som har bäst ekonomi står för bås ringarnas kostnad. Traditionellt är båda ringarna släta, men på senare decennier har förlovningsringen blivit mer som i flera andra kulturer, fransk, tysk, brittisk bl a, med ädelstenar.
Vigselringen är traditionellt fortfarande slät och enkel, men exempelvis hos svenska och andra kungligheter har kvinnorna ofta en förlovningsring med ädelsten och en vigselring med små diamanter runt om. Men en helt slät vigselring förekommer också.
I flera religioner och kulturer måste vigselringen vara enkel, alla ska vara lika inför Gud exempelvis i den judiska kulturen.
Så du kan göra som du vill, men följer du en svensk tradition så ska förlovningsringen vara den dyrare, och vigselringen enklare därför att den aldrig ska tas av utan sitta på fingret längst in. Då är det opraktiskt med utstickande stenar eller annat som är i vägen i ett vardagsliv. Förlovningsringen sätts därmed utanför vigselringen, och tas av när man jobbar eller håller på med något hantverk eller matlagning eller liknande.
Magdalena Ribbing